IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси колабират, Dow изгуби над 600 пункта

Понижаването на рейтинга на щатския дълг определено е катализатор за днешните разпродажби, но не и причината, коментират анализатори

23:02 | 08.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси колабират, Dow изгуби над 600 пункта

Щатските индекси колабираха в понеделник, увеличавайки загубите от изминалата седмица, след като Уолстрийт получи първа възможност да реагира на решението на Standard & Poor’s да понижи кредитния рейтинг на САЩ, пише MarketWatch.

„Понижаването на рейтинга на щатския дълг определено е катализатор за днешните разпродажби, но не и причината. Понижаването на рейтинга просто акцентира проблемите, пред които е изправена страната, а за решаването на тези проблеми ще е необходимо време“, казва Майкъл Шелдън, главен стратег на RDM Financial.

„Петъчната сесия по-скоро изглеждаше сякаш инвеститорите се преориентират към защитни сектори, докато днес наблюдавахме разпродажба и преосмисляне на пазара“, казва Шелдън.

Обявено в петък вечерта, решението на S&P да понижи кредитния рейтинг на САЩ отбеляза финала на една особено неприятна за инвеститорите в акции седмица и подсили опасенията за „много лоша първоначална пазарна реакция“, посочват анализатори на  Barclays Capital в писмо до клиенти от понеделник.

В понеделник Dow Jones Industrial Average се понижи с 5,55% до 10810 пункта.

Всичките 30 компонента на Dow затвориха на червено. New York Times съобщи, че American International Group Inc. планира да съди  Bank of America в опит да покрие повече от 10 млрд. долара загуби от ипотечни деривати.

Standard & Poor’s 500 се понижи с 6,66% до 1119 пункта, като сред 10-те индустриални групи на индекса най-силно пострада финансовият сектор.

Nasdaq Composite Index изгуби 6,90% до 2358 пункта.

„Без значение какво казва някаква агенция, ние винаги сме били и винаги ще бъдем страна с ААА рейтинг“, заяви днес американският президент Барак Обама в опит да успокои пазарите.

Доларът се повиши спрямо повечето останали валути, докато доходността по 10-годишните щатски ДЦК падна до 2,369%.

Цената на златото нарасна с 3,98% до 1717,5 долара за тройунция, докато американският лек суров петрол в Ню Йорк се понижи с 7,03% до 80,77 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Земната история отива към своя край. Наближава Второто пришествие на Господ Исус Христос. Преди това обаче Сатана чрез своите земни слуги ще се опита "да измами дори избраните", за да ги погуби. В момента се правят всякави опити, за да се постигне контрол над цялото човечество и да се въведе един Нов световен ред, при който ще има една световна религия с единно световно правителство. Това цели и Федералният Резерв, чийто длъжник е държавата САЩ - същата да фалира! И тогава следващата цел е революция, налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера! Какво правим със стратегическите системи - ракети, подводници, авиация, разведка и т.н. И дали докато си забъркат кашицата да не спретнат и една войница за Европата - тъй де, да има с какво да се забавлява, да не зяпа чуждото канче. Явно САЩ ще въртят, ще сучат и ще измислят някой голям враг, ще направят голяма война и в крайна сметка ще нулират счетоводния брояч. Всичко е подготвено за тази цел, а през това време папата, който ще бъде новият ръководител на света, стои в сянка и се представя за борец за мир...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
А на мен ми домъчня: Та той си вярва !?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Без значение какво казва някаква агенция, ние винаги сме били и винаги ще бъдем страна с ААА рейтинг, заяви днес американският президент Барак Обама в опит да успокои пазарите."посмях се :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още